S.O.S Skouries 9/6 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 9 Ιουνίου 9πμ στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης #skouries

 

Αύριο 9/6 αρχίζουν οι δίκες των κατοίκων από τις Σκουριές Χαλκιδικής, που αντιστέκονται με πείσμα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και νεοεξορυκτικές ατζέντες των πολυεθνικών, στην Θεσσαλονίκη. Είναι μια ιστορική στιγμή για όλους εμάς καθώς η έκβαση των δικαστικών αυτών υποθέσεων θα καθορίσει το μέλλον του αντι-εξορυκτικού κινήματος στην Ελλάδα.

Όπως θα δείτε παρακάτω, #skouries δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Σε πολλές χώρες του κόσμου πολυεθνικές από το εξωτερικό παραβαίνουν περιβαλλοντικές νομοθεσίες, αγνοούν τους κινδύνους υγείας που προκαλούν, και οδηγούν στη φτώχεια τις τοπικές κοινωνίες προτού τους πασάρουν τα ορυχεία ως τον μόνο τρόπο αξιοπρεπούς οικονομικής επιβίωσης καταστρέφοντας τον πλανήτη.

Για όσους θα βρίσκεστε Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή σας στο αντι-εξορυκτικό κίνημα είναι σημαντική.

Ας δούμε συνοπτικά τις ειδήσεις των τελευταίων μηνών από τον υπόλοιπο πλανήτη (στην αγγλική) όσον αφορά στις επιπτώσεις των ορυχείων αλλά και τις δράσεις διάφορων ομάδων και κυβερνήσεων:

Ασία: Στην Ταυλάνδη, ο πρωθυπουργός της χώρας προέβη σε κλείσιμο όλων των ορυχείων χρυσού της χώρας λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι στις κοινότητες που υπάρχουν ορυχεία χρυσού. Υψηλά επίπεδα μαγγανίου κι αρσενίου εντοπίστηκαν στο αίμα πολλών πολιτών και η κυβέρνηση σε δήλωσή της δήλωσε πως αυτό είναι ανησυχητικό.

Στις Φιλιππίνες ο καινούριος πρωθυπουργός της χώρας προέβη σε σκληρές δηλώσεις ενάντια στις ξένες πολυεθνικές που κατέχουν τα ορυχεία της χώρας προτρέποντάς τες να συμμορφωθούν με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Τα περισσότερα από τα ορυχεία της χώρας έχουν ήδη λάβει παρατηρήσεις για τη μη συμμόρφωσή τους με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες, ενώ οι μετοχές πολλών εξορυκτικών εταιριών έχουν αρχίσει να πέφτουν. 

Νότια Αμερική: Στενή είναι η σχέση του πρωθυπουργού της Βενεζουέλας με την Καναδέζικη εξορυκτική βιομηχανία. Έπειτα από την οικονομική κρίση πολλών ετών, οι κάτοικοι των περιοχών βλέπουν τα ορυχεία ως την μοναδική πηγή εσόδων και μετακομίζουν στο Μπολιβάρ. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς εργάτες να στραφούν στα ορυχεία, καθώς άλλωστε η πληροφόρηση σχετικά με τις ζημίες τόσο στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον είναι μηδαμινή.

Πρώτα σου αφαιρούν την γνώση, και τη δυνατότητα να ζεις με αξιοπρέπεια, κι έπειτα σε αναγκάζουν να δουλέψεις εκεί όπου αυτοί ορίζουν.  Τα ορυχεία μέχρι πρόσφατα ανήκαν στην χώρα ενώ ο Μαντούρο έχει ήδη ξεκινήσει να τα ξεπουλά σε πολυεθνικές του εξωτερικού – οι συμμορίες της περιοχής και οι κάτοικοι των τριγύρω κοινοτήτων όμως είναι εξαγριωμένοι γιατί θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. 

Ωκεανία: Ορυχείο ουρανίου συνεχίζει να μολύνει περιοχή -100χλμ. έξω από το Ντάρβιν της Αυστραλίας- 40 χρόνια μετά το κλείσιμό του. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ξόδεψε 18 εκατομμύρια δολάρια την δεκαετία του 1980 για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, τα οποία δεν ήταν αρκετά για να αναστραφεί η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει επιτελεσθεί λόγω του ορυχείου ουρανίου. To 2009 η κυβέρνηση, έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης, αποφασίζει να διαθέσει 7 εκατομμύρια δολάρια ενώ το 2013 θα προστεθούν στο αρχικό μπάτζετ 11 ακόμη εκατομμύρια. Περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης εδώ.

  • Εξίσου σοκαριστική ήταν η είδηση στα τέλη Μαίου πως η Αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να επέμβει και σε Περιβαλλοντική Έκθεση της Unesco σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση έκανε παρέμβαση αναγκάζοντάς την Unesco να μην αναφερθεί καθόλου στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις των επιστημόνων της χώρας για την μερική καταστροφή του Great Barrier Reef που προβλημάτισαν όλους μας, λόγω της πιθανής μείωσης των τουριστικών εσόδων. Πολλοί ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές εδώ στην Αυστραλία αντιδράσαμε στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης.

 

Άλλοι μπλόγκερς που έχουν γράψει για τις Σκουριές (θα ανανεώνεται συνεχώς):

Πέμπτη 9 Ιουνίου 9πμ στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης #skouries, γράφει η συγγραφέας Δάφνη Χρονοπούλου.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “S.O.S Skouries 9/6 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε